Cum e să fii antreprenor digital?

Anul trecut, după ce m-am decis că e timpul să trec la un alt nivel, bineînțeles că nu toată lumea din jurul a fost foarte încântată de idee, unii chiar m-au făcut nebun deoarece am plecat de la un job unde făceam câteva mii de euro pe lună, jobul fiind unul din cele mai frumoase tari din lume.

Mi-am văzut de treaba mea, și am venit în țară, iar ulterior mi-am deschis o agenție de marketing digital, unde chiar urmează să angajez prima persoană. Lecții am învățat o grămadă, unele m-au costat timp, altele bani, însă experiența lor m-a ajutat enorm în ultimele câteva luni.

Mai am stabilitatea și siguranța zilei de mâine?

Sincer să fiu și din păcate pentru unii, nu. A plecat, unde.. nu știu, însă nu mai e prin zonă. S-au cam dus dus zilele în care verificam salariul in 15, scoteam o parte din bani iar o altă parte îi lăsam acolo. Acum la fiecare final de lună, mă gândesc în ce mod să investesc banii în agenție astfel încât să fie o investiție buna pe termen lung. Bineînțeles, asta deoarece am niște bani adunati care mă ajută să trăiesc momentan.

Cel puțin 10 ore de muncă pe zi

În ultimele două săptămâni au fost chiar mai multe, undeva pe la 15h.. media, de aceea nici nu am mai scris pe blog. Mi se pare ciudat când îmi văd prietenii pe Facebook cu poze pe la ora 18/19 la o ieșire. Când am început treaba mai serioasă mă mai sunau.. acum nu ma mai sună.:)). Oricum răspunsul e același.

Nu ma plâng de asta, ba din contră, chiar îmi pare bine că am luat-o pe calea asta, deoarece nu simt că mă reprezintă cele 8 ore de muncă pe zi și nu sunt eu cel mai comod om din lume.

Cum e cu legislația?

Treaba e ca trebuie sa fii la curent cu toate astea din online. Eu la prima factura, habar nu aveam cum sa o emit online, si mai ales nici nu stiam ca semnatura si stampila nu mai sunt obilgatorii. Avand in vedere ca totul e digitalizat, trebuie mereu sa fii la curent cu tot din online, de aceea si eu imi dedic mult timp sa ma documentez si sa fiu la zi cu tot ce trebuie. E mult mai comod acum, asta e sigur dar oricum trebuie sa ai mare grija la fiecare aspect, deoarece te poti trezi cu o amenda foarte usor.

Toată ziua citesc ceva educativ

Eu oricum citeam cărți și înainte, dar acum trebuie sa îmi dedic mai mult timp. Fie că e vorba de cursuri (nu dinalea miraculoase) sau pur și simplu articole, după care o documentare mai aprofundata despre domeniul respectiv. Zilnic încerc să îmi dedic 1/2 ore doar pentru asta. Uneori chiar nu reușesc, alteori reusesc mai multe ore, depinde foarte mult de proiectele pe care le am și de cât de urgente sunt.

Și bineînțeles, deja se văd rezultatele și simt câ în fiecare zi progresez din punct de vedere profesional, deoarece eu și pun in practică ceea ce învăt, nu las în sertarul cu diverse chestii.

Trebuie să le știu pe toate

Din păcate tot ce ține de programare, mă cam depășește. Asta e singura parte care îmi dă mari bătăi serioase de cap, însă am un colaborator de treaba și bun in domeniu. Pe lângă asta, contabilitatea uneori mă pune în situații dificile însă și acolo ma ajută contabilul. Ideea e ca mereu apare ceva nou de care nu am auzit, dar pana la urma, asta inseamna sa fii antreprenor, nu?

Libertate totală

Cred că cel mai mult îmi place faptul că, pot să mă rup de treburi și să plec unde vreau eu. Deși acum la început nu prea fac asta asa de des, totuși indiferent de ce ar fi, pot să mă duc și sa îmi fac treaba liniștit, fapt pe care l-am și făcut. Îmi amintesc când lucram la un call-center.. aproape îmi numărau ăia respirațiile și bătăile inimii, ce să mai zic de programul de lucru.

Nu-mi dau seama cum trece timpul uneori

De multe ori, mă uit la ceas și văd că e deja ora 15/16 și nu îmi pot explica cum naiba a trecut așa repede, deoarece mai am atâtea de făcut. Oricum, e o diferență majoră între perioada actuala și cea din anul trecut, deoarece atunci o ardeam pe net, făcând câteva sute de lei/luna.

Concluzie

Să fiu sincer, e o experiență tare frumoasa pentru mine, dar care nu e ușoară, mai ales acum la început pănă reușesc să ofer o oarecare stabilitate agenției. În mod clar, asta e ceea ce mi-am dorit și ceea ce îmi doresc în continuare desi unii nu inteleg asta si imi spun ca nu fac bine ceea ce fac.

 

Blogger si marketer online. Conduc o agentie de social media marketing si zi de zi incerc sa invat noi lucruri noi din acest domeniu. Iti recomand sa te abonezi la mail, deoarece acolo mai ofer unele tips-uri din luma marketingului digital si al criptomonedelor.                             Aboneaza-te

4 comments On Cum e să fii antreprenor digital?

  • Am apucat si eu pe aceasta cale, deoarece nu am mai avut „stomac” pentru sefi incompetenti, dar nu stiu nici in acest moment daca am facut alegerea potrivita. Timp liber?? Nu mai exista, nu mai apuc nici sa imi duc copilul la scoala, iar week-endurile de asemenea sunt pe cale de disparitie.
    Firma, acte, contabilitate…programare nu, pentru ca nu sunt sinucigas::))). In rest, munca, munca…sper sa se mai termine atunci cand voi pune lucrurile pe picioare.
    Singurul lucru ce ma incanta este flexibilitatea programului. Pot face cam ce vreau in cursul zilei, cu conditia sa imi mentin norma de 12 ore de lucru pe zi!

    • Asa sper si eu, ca dupa ce lucrurile se aseaza o sa fie mai bine, dar cine stie. Eu inca nu am familie, deci e mai oke, dar pana in acel moment vreau sa stabilizez totul sa fie mai bine.

  • Cred ca in majoritatea domeniilor este greu in Romania la cate legi tot modifica astia si nici ei nu stiu de capul lor. Iar legat de faptul ca timpul ti-l faci singur momentan nu ai familie si este cat de cat usor.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer