Cum alegi un POS pentru un magazin local?

Cand am dat drumul la primul magazin in octombrie 2019, am facut cerere si pentru un sistem POS de la BT. Atat de bine a mers magazinul in primele 5 luni incat prin 15 martie am vrut sa inchid magazinul si am inceput procedura, POS-ul fiind primul pas. Nici macar nu puteam acoperi costurile pentru taxele pe salarii lunare, iar chirie si alte cheltuieli nu aveam..

Am dus inapoi POS-ul la Banca Transilvania si surpriza dupa cateva zile, vanzarile au explodat la propriu.. Dupa vreo 2 luni am facut iar cerere de POS.

Nu o sa explic despre tehnologii, functionalitati etc ci voi explica in cateva randuri care e treaba cu taxele, modul de folosinta si inchidere – aici am gresit eu grav.

Unde sa caut un POS bun? 

Teoretic la orice banca, eu am avut in locatii de la BT si BCR. Cu nici unul nu am avut probleme, absolut nici una. Diferenta privind costurile erau punctul cel mai important. Am mai primit oferta si de la Patria Bank, dar am renuntat la idee deoarece dupa ce mi-am dat seama ca platesc doar comisioane pentru niste conturi doar sa fie, am renuntat.

Poti face cerere la orice banca doresti, dar cred ca la BT gasesti cea mai buna oferta – eu am ales BT si din cauza faptului ca au bancomate de depunere inauntru unde pot intra si dupa ora 17. Pentru mine e un aspect super important.

Ce functionalitati trebuie sa aiba un POS bun? 

Pentru cateva magazine mici care nu au gestiunea printr-un program super complicat, nu te intereseaza prea multe functionalitati. Adica, sa poti incasa usor si fara prea multe batai de cap (am auzit de multe POS-uri care refuzau cardul de 2/3 ori la rand pana sa incaseze suma). Nu esti retea cu sute de magazine, asa ca nu ai nevoie de nu stiu ce functionalitate ca iti prezinta cei de la banca pentru un simplu cost un plus de 80 ron/luna.

Nu pot vorbi de retele mari de magazine, deoarece nu am experienta, dar stiu sigur ca unele POS-uri pot avea tot felul de chestii integrate.

De asemenea, exista varianta cu cablu conectat direct la priza si varianta fara. Daca faci si livrari, ar fi avantajoasa a doua varianta, daca nu, alege-o pe prima, deoarece e o diferenta si legata de costul lunar.

Care sunt taxele unui POS? 

E foarte important de stiut ca daca nu ai vanzari multe prin POS, unele banci te taxeaza mult prea mult sa merite. Ca idee, sunt 2 taxe:

  1. taxa lunara
  2. taxa raportata la incasare

Prima taxa fie ca vrei, fie ca nu vrei, tot o platesti. De obicei, cand faci cerere ti se cer niste informaiti despre incasari, rulaj, locatie etc si cumva raportat la asta iti fac ei o oferta de POS. Din ce imi amintesc platesc sub 50 ron la BT ca si abonament, iar la cel fara fir, era cu vreo 10 ron mai mult dar nu mai retin exact. Oricum, nu conteaza deoarece totul e personalizat.

Varianta a doua de obicei variaza intre 0.8% pana la +2% pe tranzactie, adica pentru orice tranzactie ai incasa, platesti un comision pentru suma respectiva. De aceea, unii mici antreprenori spun ca nu merge POS-ul.. mie in 3 ani nu a fost o singura data sa nu functioneze si nu am avut doar unul(totusi, ei platesc abonamentul lunar?!..)

La BCR am ajuns la peste 120 ron pe luna pentru ca nu aveam un anumit nivel de incasari prin POS, la mine fiind o afacere sezoniera. Dar au fost cateva luni in care m-am apropiat si de ~20 ron abonament si mi-au ramas doar comisioanele de pe tranzactii. Din cauza asta, am ales BT pentru POS-uri – la nivel general plateam in plus anual cateva sute de lei comisioane la BCR ca nu aveam rulaj in fiecare luna.

Asa cum am scris mai sus, am mai primit oferte dar ori erau prea mari, ori nu aveam nici un motiv sa platesc un alt abonament pentru un cont la ei.

Oricum, incercati sa aveti mare grija la partea asta, ca doar va treziti cu niste comisioane peste comisioane platite lunar, in special daca aveti o afacere de sezon. Nici nu incercati sa va complicati cu tot felul de POS-uri cu diverse functionalitati daca nu e cazul, unul basic si atat pentru inceput.

Ar trebui sa faceti cerere la toate bancile din zona voastra, deoarece puteti primi poate si de la BCR o varianta mai ieftina, mai ales ca din punct de vedere al experientei, erau foarte comode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Journey Blog by Crimson Themes.