In decembrie 2021 am accesat primul credit pentru firma si daca tin minte bine, suma exacta a fost 65.000 ron. Pana nu ai primul credit pe firma poti doar sa te gandesti cum ar fi, deoarece automat apare cumva o grija constanta sau o asa numita presiune psihica pe care o ai. Cel putin in cazul meu asa a fost, deoarece am mai avut credite si pe persoana fizica, dar nu a fost nici pe departe aceeasi presiune. A contat si faptul ca in acel moment afacerea era la inceput si suma era foarte mare.
Poate pentru ca am folosit banii la niste investitii si nu aveam certitudinea ca vor reusi si intr-un caz nefericit, ramaneam cu rata lunara, dar nu s-a pus problema de asa ceva. Astfel ca, in ultimii 2 ani cu credit pe firma si cu o pregatire pentru altul, am ajuns la cateva concluzii cel putin interesante.
- O mica afacere o incepi cu bani personali, creditul il accesezi dupa o perioada in care ai ajuns la concluzia ca totul e in regula si merita sa faci investitii.
- Analizeaza exact ce suma ai nevoie, sa nu ceri o suma prea mare si sa ramai cu bani in cont deoarece platesti dobanda pe fiecare leu in parte.
- Nu accesa mai multe credite pentru aceeasi locatie(daca vorbim de ceva fizic relativ mic). Daca ai un credit deja luat pentru o locatie, incearca sa il platesti anticipat sau cu banii din noul credit. Ideea e sa nu se adune rate prea multe si greu de gestionat pentru o locatie care poate nu reuseste sa le sustina.
- Inainte de fiecare credit pregateste 3 scenarii: negativ, acceptabil si pozitiv.. asta raportat la vanzari si vezi cum arata scenariul in fiecare situatie – de obicei, iti dai seama daca merita sa platesti o rata lunara cu cele 3 scenarii.
- Calculeaza ce discount ai la plata cash sau avans raportat la plata la termen in fiecare luna tinand cont de rata care include ceva taxe, dobanda si creditul propriu-zis. Pe urma, calculeaza profitul net dupa impozit si tva intre pretul la termen sau la cantitate mica si pretul la cantitate mare cu plata cash sau avans si vezi ce valori apar. Daca e vorba de o diferenta mica sau chiar pe minus, uita de credit, pentru ca ai nevoie sa poti acoperi toata rata, plus sa iti ramana profit destul de bun, altfel daca esti tot acolo sau chiar pe minus, nu are nici un rost. Chestia asta o poti face la mai multe produse sau la ce consideri tu ca ar fi important dar nu cand vine vorba de o investitie intr-o locatie sau ceva de genul acesta dearece nu exista termen de comparatie. Calculul de mai sus nu e cel mai usor de facut, dar odata ce ai gasit formula optima, te ajuta enorm de mult.
- Inainte sa investesti intr-o locatie, sa o aranjezi si sa pregatesti ceva mai serios, gandeste-te daca locatia este una cu vad bun sau care te avantajeaza sau daca exista o posibila sansa de a o inchide si a muta activitatea in alt spatiu comercial. Eu am facut greseala asta.. m-a costat cam 15/20.000 ron, evident cu bani din credit.
- Ai foarte mare grija la profit – eu am folosit creditul pentru capital de lucru si investitii si probabil mereu cand voi accesa un credit il voi folosi in directiile astea, dar pentru asta e important sa aduni profit in firma si in momentul respectiv ori il scoti sub forma de dividende, ori achiti creditul partial sa integral, dar asta e raportat strict la fiecare persoana in parte. Eu personal, prefer sa il impart ~30% rambursare anticipata si ~70% scos din firma sub forma de dividende.
- Daca ai o afacere sezoniera nu te arunca in fiecare sezon slab intr-un alt credit ca desi in perioada cu vanzari bune e totul in regula, ulterior nu o mai scoti la capat si te trezesti intr-o situatie mai putin placuta.
Concluziile astea sunt adunate in 2 ani de credit dar sincer nu cred ca sunt general valabile, deoarece fiecare afacere difera foarte mult, dar pot fi luate in considerare. In timp o sa mai revin si cu alte articole pe tema asta, dar pentru moment astea sunt cele mai importante concluzii.