7 lucruri elementare despre Bitcoin și alte monede virtuale

Bitcoin, reprezintă cea mai mare revoluție din timpul nostru și totodată cel mai mare experiment social, dacă îmi permiteți să îi spun așa. De când a început să crească foarte mult, a primit extrem de multă atenție și din păcate pentru bănci, Bitcoinul prinde tot mai mult teren, valoarea sa fiind din ce în ce mai mare.

Se aproximează doar că mai puțin de 0.2% din oameni au început investițiile în criptomonede(info de pe net – eu am impresia că sunt mai mulți), ceea ce înseamnă ca acest domeniu, e ca și un bebeluș de câteva zile. Din punctul meu de vedere, tot ce se întâmplă astăzi, nu mai e o simplă bula sau un caritas, așa cum afirmă unii, deoarece apariția Bitcoinului se putea asocia cu acest termen, și dacă te vei uita pe CoinMarket, vei vedea câte criptomonede există. Foarte multe. Bineînțeles, foarte puține din ele reprezintă ceva de viitor, celelalte fiind mai mult de umplutură că nah e mișto să ne facem și noi propria noastra criptomonedă.

Așa că, am enumerat câteva lucruri importante despre criptomonede și Bitcoin totodată, pe care absolut toată lumea ar trebui să le cunoască înainte de prima investiție, deoarece sunt aspecte care contează enorm de mult când îți investești economiile.

1. Care e diferența între Bitcoin și celelalte criptomonezi

Bitcoinul a fost creat în 2009 și abia după ce a prins o ascenisune destul de mare au apărut și celelalte, pe când acesta deja valora destul de mult. Ideea de bază e că nimeni nu știe exact cine a creat această criptomonedă. Sunt tot felul de zvonuri, și de curând am citit că un australian a afirmat că el este Satoshi Nakamoto, creatorul acestei monede, altii spun că e chinez, cert e că habar nu avem.

Față de celelalte criptomonede, valorea Bitcoin, este dată de către noi. Eu, tu, și vecina de la bloc care cumpără această monedă. Noi o controlăm, prin toate tranzacțiile pe care le facem zi de zi, iar în funcție de asta, valoarea Bitcoin crește sau scade. Cel mai bun exemplu, în decembrie, valoarea sa, a ajuns până pe la 12.000 dolari, de la 19.000(cu aproximație) iar acum e undeva la peste 17.000 dolari, deoarece lumea s-a axat pe alte chestii, și același lucru e valabil si pentru celelalte monede.

Restul, au în spate un creator sau cel puțin cineva care le controlează valoarea. De exemplu, Ripple(XRP), este moneda băncilor, deoarece este primul sistem pe care mai multe bănci l-au dezvoltat, special pentru a evita problemele pe care Bitcoinul le provoca.

Sunt multe de discutat aici, dar voi face alt articol, special pe baza diferențelor între Bitcoin și toate celelalte monede.

2. Cum poți face bani cu ajutorul criptomonedelor?

Primul mod, e să tranzacționezi, adică să cumperi acum la un preț mic, când sunt în scădere și să le vinzi după ce au crescut. Totul poate dura o oră sau o săptămână, depinde de mai multe aspecte. E o metodă pe termen scurt, periculoasă și nu recomand să arunci cu banii. Pe Etoro mi se pare oke pentru început, deoarece poți copia orice persoană de pe platformă, însă e nevoie de o depunere minimă inițială de 500 euro. Eu am tranzacționat și pe IQ Option, doar că și aici e un comision de 10%, prea mare după părerea mea.

Posibilitățile sunt multe, dar voi scrie un alt articol special pe baza acestor informatii.

Cel mai recomandat mod de a face bani cu aceste criptomondei, e să le cumperi și să le ți într-un portofel virtual o perioadă lungă de timp, așteptând să crească. Nu e chiar așa simplu, deoarece dacă nu investești în cele mai potrivite, te vei trezi cu banii pierduți.

3. De ce sunt avantajaose criptomonedele?

Băncile nu au acces la aproape nici o criptomonedă. Singura excepție o reprezintă Ripple, cea care este considerată criptomoneda băncilor și care în momentul în care scriu articolul are o valoare de peste 3 dolari.

Practic, poți să faci plăti în orice moment fără să depinzi de o bancă sau de un program, iar dacă ai chef să plătești ceva anume la 4 dimineața poți să o faci direct de la tine de acasă.

4. Sunt o bulă criptomonedele?

Adevărul e că, Bitcoinul a fost considerat bulă, doar în momentul în care a fost singura criptomonedă de pe piață, iar acum sunt atâtea monede virtuale încât nu mai poți să le ignori, desi nici un procent din populația globului nu deține nici măcar o monedă virtuală.

Cu siguranță domeniul va evolua foarte intens în următorii ani, și ar fi bine să fim la curent cu tot ce mișcă în zonă, și să ne pregătim din toate punctele de vedere de o noua schimbare în ceea ce constă sistemul financiar.

5. E scump să investești în criptomonede?

Da și nu. Depinde foarte mult de moneda aleasă și de multe multe alte criterii. Dacă te decizi să cumperi un Bitcoin, va trebui să scoți din buzunar undeva la 17.000 dolari și prețul tot urcă, dar dacă vrei să cumperi un Ethereum, ai nevoie de mai putin de 1.000 dolari. Exista monede și la câțiva cenți, și în ele e cel mai bine de investit, după o prealabilă analiză, deoarece majoitatea dintre ele, de obicei rămân acolo, la același nivel.

6. De ce ar trebui să investești într-o monedă virtuală?

Dacă nu ți-ai dat seama până acum, toate criptomonedele care au potențial și echipa se ține de trebă în sensul că o fac să fie mai avantajoasă decât 99% din piață, se merită cumpărate, deoarece practic poți face o grămadă de bani + că sunt mult mai utile în cazul plăților. Din numeroasele astfel de monede, chiar și românii au avut ceva tentative, însă din păcate, nu s-a concretizat nimic. Cel mai cunoscut probabil e BitLeu care a avut o ascensiune foarte frumoasă, dar s-a blocat, iar Oracle reprezintă o alta monedă care e la început. Acestea două nu sunt singurele, eu mai știu de încă una care va lua naștere curând și cu siguranță ele sunt mai multe.

Din păcate, nu e chiar așa ușor să creezi o monedă și să o faci să aibă viitor, însă cele care vor reuși asta, vor înlocui banii fizici și te vor ajuta să o duci mai bine, alegându-le pe cele potrivite, bineînțeles.

7. Cum poți ține o monedă sau unde?

Într-un wallet electronic. Există numeroase, de mai multe tipuri însă de departe cel mai bun este tocmai Ledger Nano S, un portofel de tip hardware care este considerat cel mai sigur dintre toate. Eu am folosit numeroase portofele, însă nu se pot compara cu acesta.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Voi explica într-un articol viitor din săptămâna următoare de ce este cel mai bun și care e treaba cu livrarea.

De asemenea, uneori poți să ți monedele virtuale și în wallet-ul de pe site-ul de unde le-ai cumpărat, la început fiind cel mai comod până  îți cumperi unul de tip hardware.

 

Concluzie

Fie ca discutăm despre Bitcoin, Ethereum, Ripple, Iota sau orice altă monedă, e foarte important să analizăm cât mai mult. Am pierdut bani din cauza faptului că m-am luat după alți “experți” deoarece știau mai multe decât un începător și aia a fost.

E primul articol de genul acesta de pe blog, dar mă voi strădui să pun măcar doua săptămânal pe blog. În articolul următor voi vorbi cel mai probabil despre cum să cumperi bitcoin și de unde.

PS: Pe mail, voi trimite tot felul de trucuri vizavi de acest domeniu și de aceea îți recomand să te abonezi.

Dacă ai orice fel de întrebare o aștept cu mare plăcere, asta în ideea în care nici eu nu sunt ceva expert în domeniu.

Blogger si marketer online. Conduc o agentie de social media marketing si zi de zi incerc sa invat noi lucruri noi din acest domeniu. Iti recomand sa te abonezi la mail, deoarece acolo mai ofer unele tips-uri din luma marketingului digital si al criptomonedelor.                             Aboneaza-te

6 comments On 7 lucruri elementare despre Bitcoin și alte monede virtuale

 • Si daca doresc investirea a 50, 100, 150 eur cam asa cum pot face? in Bitcoin.
  Stiu ca poate zici ca nu se merita dar vreau sa incerc prima data. NU vreau sa investesc fara sa vad cum e treaba 1000 de eur cam cat am eu de gand sa investesc.

  • Ideea e ca, tu pentru cei 50 euro(sa zicem) vei plati taxe prea mari si te trezesti ca ai platit mai multe taxe decat ai in Bitcoin in portofel + la inceput cel mai probabil iti alegi un portofel simplu care nu e foarte sigur si schimbi portofelul cand ai o suma mai mare, si iar vei plati comisioane. Conteaza foarte mult si de unde il cumperi. Saptamana asta daca reusesc voi cumpara pentru cineva de vreo 100 euro si voi expune tranzactia intr-un articol.
   Practic, nu e gresit, dar pierzi bani pe taxe.

   • Salut! Taxele vor fi de 3-6% din suma initiala, dar depinde de unde cumperi Bitcoin.

    @Cristian, ai scris un articol excelent. Mi-ar placea sa explorezi intr-un articol viitor metodele de a face bani cu ajutorul monedelor virtuale.

    • Salut Dan,

     Multumesc :).
     Am mai multe pregatite pe blog insa nici unul terminat deoarece stau asa rau cu timpul :(..
     Dar voi incerca cat de repede sa scriu atat despre bitcoin si cripto cat si despre altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer