Vă place matematica?

Vă place matematica? Câteva probleme simple de tot pentru acasă

Când eram mic, aveam zeci de carneţele în care notam anii în care s-au născut diverşi poeţi, războinici, istorici şi alte personaje cunoscute. Aşa frumos, cu nume, prenume şi dedesupt, anii precizaţi anterior. Asta până pe la vreo 10 ani când m-am deşteptat:)). Acum pot să reţin uşor şiruri de cifre care depăşesc 20 cifre în doar câteva secunde. Când vine vorba de poezii.. pastă. În sesiuni, era un chin pentru mine să învăţ sau să citesc cărţi întregi că niciodată nu mă învăţam minte să mă apuc din timp.

Nu pot să spun că iubesc matematica, dar nici că o urăsc. Îmi place să rezolv probleme mai grele, care la o primă vedere sunt banale. Alea care presupun gândire. În seara asta, am ajuns din greşeală pe ceva site-uri cu referire la câteva probleme de matematică, siiiimple ca bună ziua:

  • Ipoteza lui Riemann
  • Ecuaţia Yang-Mills
  • Ecuaţia Navier-Stokes
  • Conjectura lui Poincare
  • Conjectura lui Hodge
  • Conjectura lui Birch si Swinnerton-Dyer
  • Problema P – NP

Bine, revenind la realitate astea sunt cele mi grele probleme matematice ale milienuliui. Doar a 4 a fost rezolvată de un rus care a refuzat peste 1.010.000$. Nebun sau nu, a mai refuzat şi toate distincţiile care i s-au oferit, asta să fie omu` sigur.

De asemenea, ultima e adresată şi amatorilor, deci dacă eşti plin de idei, poţi încerca să o rezolvi:)). Te aşteaptă un milion de dolari. Nu spera prea mult, probabil mii de oameni au încercat zeci de ani să o rezolve şi pâna acum nimic.

Să nu crezi că toată ziua fac exerciţii la matematică, doar când îmi mai amintesc mai citesc una alta, mai încerc să rezolv chestii şi lucruri de genu..:))

Cristian Ursan

Cristian Ursan

Student, blogger, freelancer şi încerc să fac pe antreprenorul mai nou, scriu pe blog din experienţă personală despre tot ceea ce mă pasionează!

Distribuie prin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *